Precíziós, infraképes és lézerinterferenciás, önszabályozós, folyamatos továbbító és cellás rendszerű PCB forrasztóállomás kísérleti fejlesztése

A TRANSMODULS Kft. kutatás-fejlesztési projektje az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság Költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

Azonosító: GOP-1.3.1-08/B-2009-0020
Elnyert támogatás: 153 000 000 Ft
Kivitelezés: 2011.01.28-2011.06.30

palyazat.gov.hu

Projekt leírása, folyamata:

A projekt keretén belül a TRANSMODULS Kft. célja egy olyan univerzális kísérleti alapgép fejlesztése mely az automatikus, folyamatosan ellenőrzött és visszacsatolt folyamatok segítségével garantálni tudja a speciális forrasztási feladatok hibamentes állandó és egyenletes minőségét.

Az elvégzett kísérletek alapján kidolgoztuk és felépítettük a projekt célkitűzéseinek megfelelő univerzális kísérleti forrasztó berendezést, a mechanikai és elektromos szerelése elkészült, a szoftverfejlesztések, kísérletek és tesztelések lezárultak.

PCB előmelegítő működőképességét és beállítását tesztekkel ellenőriztük, számítógépes vezérlő programja kész. Forrasztópaszta adagolóegység kísérleti próbái megtörténtek és az adagolást szabályozó program behangolása megtörtént.

A PCB hőntartási egységének számítógépes vezérlése kész, beszabályozása megtörtént.

A lézeres forrasztó egységgel kísérleti forrasztások sorozatával beállításra került. Beszabályoztuk a melegítési rámpa meredekségeket, és a hőntartartási időket. Kísérleti úton megállapítottuk, hogy a bevitt energia hogyan változtatja meg egy-egy PCB egymást követő forrpontjainak paraméterei a PCB melegedése miatt.

A megforrasztott PCB-k visszahűtésének vezérlése kész. A visszahűtés beszabályozása megtörtént.

A kész forrasztási pontok ellenőrzésére szolgáló számítógép vezérlésű kamerás lézerinterferenciás vizsgálóegység szoftveres utómunkái, behangolása és betanítása megtörtént. A lézerinterferogrammos alakellenőrző kísérleti egység nemcsak 3D információkkal bíró képalkotásra képes, de az elvégzett kísérletek és tesztek során kidolgoztuk és véglegesítettük a modul matematikai kiértékelő algoritmusát is, mely alapján a rendszer a betanított minták alapján egyenként minősíti is a vizsgált darabok forrasztási pontjait.

A berendezés összes funkciója működőképes és a kísérleti berendezés sikeres, jó minőségű lézeres forrasztásra képes. Az innovatív vizsgálati technológia teljesen új területét nyitja meg az ipari képalkotó vizsgálatoknak. A rendszer moduláris felépítésű, így egy-egy adott vevői feladathoz költséghatékonyan testre szabható.

A projectet 2011. szeptember 28-án a termékismertető elkészítésével sikeresen lezártuk.

Az új fejlesztésű kísérleti berendezés, mint prototípus alapján a Transmoduls Kft nemcsak meglévő vevői, partnerei számára tud megoldást adni felmerülő gyártásközi forrasztási feladataira erősítve ezzel beszállítói pozícióját, hanem a fejlesztés eredményeképpen további piacokat is tud nyerni, mindezzel javítva munkahelymegtartó képesség és elősegítve további fejlődését.

Projekt kedvezményezettje:
TRANSMODULS Tervező és Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
8200 Veszprém, József Attila u. 9.

Közreműködő szervezet neve: 
MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
1539 Budapest, Pf. 684.
Telefon: 06-40/200-617 E-mail: info@magzrt.hu Weboldal: www.magzrt.hu